Verder*

Betrek kinderen bij het opstellen van een ouderschapsplan

Betrek kinderen bij het opstellen van een ouderschapsplan Den Haag – 8 september 2023 – Het verplichte ouderschapsplan bij scheiding bestaat vijftien jaar. Hoog tijd voor de Nederlandse vereniging van Familie- en erfrecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS), ontwerper van het meest gebruikte model ouderschapsplan, om het plan te evalueren en het model te vernieuwen en aan te passen aan de huidige tijd. Uit onderzoek onder 463 gescheiden ouders blijkt het ouderschapsplan een welkome leidraad in een moeilijke periode. Meer dan de helft van de gescheiden ouders vindt het zelfs een goed idee om al tijdens de relatie afspraken te maken over de kinderen. Opvallend is dat kinderen in 56% van de gevallen niet betrokken worden bij het maken van de afspraken voor het ouderschapsplan, iets wat de vFAS wel voorstaat.

Beleidswijziging SVB levert extra strijd bij scheiding op

Beleidswijziging SVB levert extra strijd bij scheiding op Met het doorvoeren van een beleidswijziging ten aanzien van kinderbijslag en co-ouderschap, veroorzaakt de Sociale Verzekeringsbank een volgende strijd tussen gescheiden ouders met kinderen. In haar besluitvorming laat SVB duidelijk doorklinken niet te weten hoe om te gaan met kinderbijslag in relatie tot kinderalimentatie. De Nederlandse vereniging van Familie- en erfrecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS) verzoekt de SVB daarom met klem om haar beleid aan te laten sluiten bij de regels voor kinderalimentatie.

Reflectietraject: bijstand advocaat draagt bij aan rust en betere rechtsbescherming

Reflectietraject: bijstand advocaat draagt bij aan rust en betere rechtsbescherming Den Haag – 2 februari 2023 – Voor de familie- en jeugdrechters van de rechtbanken en gerechtshoven is de kinderopvangtoeslagaffaire aanleiding geweest om te reflecteren op hun werk. Een reflectiecommissie is in april 2022 van start gegaan; vandaag presenteerde zij het onderzoeksrapport ‘Recht Doen aan Kinderen en Ouders’. De Nederlandse vereniging van Familie- en erfrecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS) onderschrijft de conclusies, in het bijzonder voor wat betreft het belang van goed feitenonderzoek, het betrekken van de kinderen en de procedurele rechtvaardigheid waar het gaat om beslissingen die diep ingrijpen op het familie- en gezinsleven.

Geen wettelijke basis uitgekleed ouderlijk gezag

Geen wettelijke basis uitgekleed ouderlijk gezag De overheid vindt het belangrijk dat gezamenlijk gezag makkelijker wordt geregeld. Per 1 januari 2023 wijzigt daarom de wet en geldt automatisch gezamenlijk gezag bij erkenning. Hiermee loopt Nederland in lijn met de wetgeving in omringende landen. De Nederlandse vereniging van Familie- en erfrecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS) onderschrijft dat gezamenlijk gezag door erkenning recht doet aan de juridische positie van de niet-gehuwde of geregistreerde partner van de moeder.

Het indexeringspercentage alimentatie voor 2023 is vastgesteld en bedraagt 3,4 %. Wat betekent dit voor u als ontvanger of betaler van alimentatie?

Het indexeringspercentage alimentatie voor 2023 is vastgesteld en bedraagt 3,4 %. Wat betekent dit voor u als ontvanger of betaler van alimentatie? Ieder jaar veranderen de lonen en de prijzen vanwege inflatie; alimentatiebedragen moeten daarom jaarlijks worden aangepast. De overheid berekent met welk percentage deze bedragen moeten worden verhoogd, waarna de minister van Justitie dit in november via de Staatscourant bekend maakt.

Aantal kindvriendelijke uitspraken groeit

Aantal kindvriendelijke uitspraken groeit Den Haag – 1 november 2022 – Familierechtadvocaten zien het aantal kindvriendelijke uitspraken groeien. Vooral bij de zorgverdeling worden kinderen door de rechter gehoord of mogen een brief schrijven aan de rechter. Kindvriendelijke uitspraken passen in een trend. Hiermee komen rechters tegemoet aan de wettelijke waarborging dat het kind moet worden gehoord. Vandaag is het honderd jaar geleden dat de Burgerlijke Kinderwet werd uitgebreid door de invoering van de ondertoezichtstelling. Een interview met onder andere de voorzitter van de Nederlandse vereniging van Familie- en erfrecht Advocaten en Scheidingsmediators (vFAS), krijgt deze dag extra aandacht in het juridisch magazine Mr.

Nieuw wetsvoorstel geeft opa's en oma's meer kans op een omgangsregeling met de kleinkinderen

Nieuw wetsvoorstel geeft opa's en oma's meer kans op een omgangsregeling met de kleinkinderen Niet alleen voor ouders zelf, maar ook voor grootouders is de scheiding van hun kinderen een ingrijpende aangelegenheid. Er kan van alles veranderen in de omgang met de kleinkinderen. Wanneer het contact ongewild wordt verbroken, hebben opa's en oma's de mogelijkheid de rechter om een omgangsregeling te vragen.

Automatisch gezamenlijk ouderlijk gezag bij erkenning

Automatisch gezamenlijk ouderlijk gezag bij erkenning De Eerste Kamer heeft op dinsdag 22 maart ingestemd met het wetsvoorstel waarmee ook ongehuwde partners bij erkenning van hun kind het wettelijke gezamenlijke gezag kunnen krijgen. De initiatiefnemers van dit wetsvoorstel zijn van mening dat de huidige wetgeving niet goed meer aansluit op de behoefte van de veranderde samenleving, waarbij verschillende samenlevingsvormen steeds gangbaarder zijn geworden.

Scheiden? Verdeel ook uw schadevrije jaren!

Scheiden? Verdeel ook uw schadevrije jaren! Vanaf 1 januari 2022 wordt het mogelijk om opgebouwde schadevrije jaren te verdelen als u gaat scheiden. Dat heeft het Verbond van Verzekeraars vandaag bekendgemaakt.

Aantal echtscheidingen in 2020 inderdaad gedaald

Aantal echtscheidingen in 2020 inderdaad gedaald Het CBS, Centraal Bureau voor de Statistiek, publiceert jaarlijks het aantal echtscheidingen dat in Nederland is uitgesproken. Onlangs zijn de cijfers over het jaar 2020 bekendgemaakt. Hieruit blijkt dat het aantal echtscheidingen is gedaald ten opzichte van het jaar ervoor. Geen verrassing voor de familierechtadvocaten van de vFAS.

Interculturele scheidingsaanvragen groeit; 32% onwetend over geldende regelgeving

Interculturele scheidingsaanvragen groeit; 32% onwetend over geldende regelgeving Scheiden in Nederland: sneller, gemakkelijker en goedkoper Den Haag – 6 september 2021 – Met de toename van interculturele relaties en huwelijken groeit ook het aantal scheidingen in deze groep. De Nederlandse vereniging van Familie- en erfrecht Advocaten en Scheidingsmediators (vFAS) deed in juli 2021 onderzoek onder haar leden om te achterhalen in hoeverre culturele en religieuze verschillen invloed hebben op de afwikkeling van een scheiding en de begeleiding ervan.

Dag van de Scheiding 10 september 2021: Grenzeloos scheiden

Dag van de Scheiding 10 september 2021: Grenzeloos scheiden 10 september 2021 is alweer de 11e Dag van de Scheiding die door de vFAS wordt georganiseerd. Een goede begeleiding bij scheiding is noodzaak, vinden wij. De scheidingsadvocaten en scheidingsmediators van de vFAS zijn hoog opgeleid en beschikken over de specialistische kennis, kwaliteiten en vaardigheden om iedere scheiding goed te begeleiden.

Tweede Kamer verkiezingen 17 maart - verkiezingsspecial

Tweede Kamer verkiezingen 17 maart - verkiezingsspecial Op 17 maart aanstaande vinden de Tweede Kamer verkiezingen plaats. Met maar liefst 37 deelnemende partijen kan het best lastig zijn de juiste keuze te maken.

De Vries Willems, Groen van der Laan of De Vries Groen?

De Vries Willems, Groen van der Laan of De Vries Groen?  In het huidige naamrecht moeten ouders kiezen tussen de naam van de ene ouder of de andere ouder. Het komt steeds vaker voor dat ouders hun kind een dubbele achternaam willen geven. De wet zou dus eigenlijk moeten worden aangepast. Inmiddels is er een wetsvoorstel die dit mogelijk moet maken.

Liever luisteren dan lezen? Beluister eens een podcast!

Liever luisteren dan lezen? Beluister eens een podcast! Als u heeft besloten om te gaan scheiden, komt er veel op u en uw ex-partner af. Hoe gaat u de scheiding juridisch regelen? Hoe zorgt u ervoor dat alles goed wordt georganiseerd voor de kinderen? Wat gebeurt er met de bezittingen en eventuele schulden?

Zorgt de voortdurende lock down in coronatijd voor meer echtscheidingsaanvragen?

Zorgt de voortdurende lock down in coronatijd voor meer echtscheidingsaanvragen? De tweede lock down periode duurt voort. Hoe lang nog? Er is nog veel onduidelijkheid, ook al is het vaccinatieprogramma inmiddels op volle kracht. Nog langer met het gezin binnenshuis proberen het werk gedaan te krijgen; dat valt niet mee. Relaties kunnen onder druk komen te staan wanneer een stressvolle periode voortduurt. Zal het aantal echtscheidingen als gevolg daarvan toenemen, of stellen mensen zo’n ingrijpende beslissing juist uit?

Zes gouden tips voor een onvergetelijke kerst

Zes gouden tips voor een onvergetelijke kerst Den Haag – 7 december 2020 – Regelingen en beperkingen leiden tijdens de aankomende feestdagen tot onzekerheid voor (kinderen van) gescheiden ouders. Omdat menig Nederlander juist nu behoefte heeft aan gezelligheid en saamhorigheid heeft de Nederlandse vereniging van Familie- en erfrecht Advocaten en Scheidingsmediators (vFAS) zes tips voor een ontspannen kerst voor gescheiden ouders in coronatijd. Planning, afspraken en afstand vormen de leidraad naast de gezamenlijke beslissing er een ongedwongen samenzijn van te maken. Voor zowel de kinderen als de ouders wordt dit een onvergetelijke, en hopelijk ongedwongen kerst.

Podcast over wat te doen bij scheiding

Podcast over wat te doen bij scheiding Ter gelegenheid van de 10e editie van de Dag van de Scheiding, afgelopen september, heeft vFAS-lid Edith van de Lockant-Geschiere twee podcast afleveringen gemaakt.

Persbericht: Exen minder vaak voor de rechter bij scheiding

Persbericht: Exen minder vaak voor de rechter bij scheiding Den Haag – 4 september 2020 – Onderzoek onder stellen die de afgelopen twee jaar uit elkaar zijn gegaan, laat zien dat de rechter in slechts 6% van de echtscheidingen, uitspraak heeft moeten doen. Dat percentage lag in 2011 nog op 31%. (Advocaat)mediators worden het meest ingeschakeld bij een scheiding, co-ouderschap zou volgens de helft het uitgangspunt moeten zijn na een scheiding en 49% van de respondenten vindt dat trouwen onder huwelijkse voorwaarden de standaard zou moeten zijn. Deze resultaten komen voort uit onderzoek dat is uitgevoerd door Kantar, in opdracht van de Nederlandse vereniging van Familie- en erfrecht Advocaten en Scheidingsmediators (vFAS). Aanleiding van het onderzoek is het tienjarig jubileum van de Dag van de Scheiding op 11 september 2020, waarin de vFAS wil terugblikken en vooruitkijken.

Zorgen om wereldwijde toename huiselijk geweld door Corona-beperkende maatregelen

Zorgen om wereldwijde toename huiselijk geweld door Corona-beperkende maatregelen Om de verspreiding van het Corona-virus te stoppen, hebben we wereldwijd te maken met veel beperkende maatregelen. ‘Blijf thuis’ is het devies. Scholen zijn gesloten en gezinnen zijn aangewezen op zichzelf. Door de combinatie van thuiswerken, het begeleiden van de kinderen met hun schoolwerk en het ontbreken van de mogelijkheid eropuit te gaan kunnen de spanningen in een gezin oplopen. Zeker voor kwetsbare gezinnen, waaronder bijvoorbeeld gezinnen die in een scheidingssituatie zitten, verhoogt het gedwongen thuis zitten met elkaar het risico op het ontstaan van huiselijk geweld.

Online mediation: hoe werkt dat?

Online mediation: hoe werkt dat? Onlangs is bekend geworden dat de maatregelen die zijn genomen om de verspreiding van het Corona-virus af te remmen, in ieder geval zijn verlengd tot en met 28 april. Dit betekent dat de regels met betrekking tot het afstand houden en zoveel mogelijk thuis blijven voorlopig nog niet van de baan zijn. Vanzelfsprekend is het van het grootste belang dat we ons daar met elkaar goed aan houden, maar dat is niet altijd gemakkelijk. Spanningen in huis kunnen hoog oplopen nu u 24 uur per dag in elkaars nabijheid bent. Dat is lastig, zeker wanneer u overweegt te gaan scheiden of middenin een scheidingsproces zit. Om ervoor te zorgen dat zaken niet escaleren, is het belangrijk met elkaar in gesprek te blijven. Een advocaat/mediator kan u daarbij helpen door een mediation-traject digitaal te starten of voort te zetten.

U wilt scheiden, maar vanwege de Corona-pandemie gaat alles op slot. Wat nu?

U wilt scheiden, maar vanwege de Corona-pandemie gaat alles op slot. Wat nu? De kogel is door de kerk. Na rijp beraad heeft u besloten dat u wilt scheiden. Samen kiest u voor een scheiding via mediation. Dan breekt echter een Corona-crisis uit en ligt plotseling alles stil. Scholen zijn dicht, winkels, attracties, horeca en musea sluiten hun deuren, maar ook veel bedrijven en kantoren nemen drastische maatregelen. Wat nu? Kunt u nog contact opnemen met een advocaat/mediator?

Omgangsregelingen ten tijde van de Corona-pandemie; 7 tips

Omgangsregelingen ten tijde van de Corona-pandemie; 7 tips In de afgelopen dagen is plotseling alles anders geworden. Scholen zijn dicht, net als horeca, attractieparken en musea. Reizen wordt afgeraden en zelfs de grenzen worden gesloten. De economische impact is enorm. Hoe hou je je staande in deze roerige tijden? Wanneer u gescheiden bent en kinderen heeft, is het onder normale omstandigheden soms al passen en meten met elkaar. In de huidige situatie is het helemaal een uitdaging. Hieronder geven wij 7 tips om hiermee om te kunnen gaan.

Corona-maatregelen: wat betekent dit voor mijn zitting op de rechtbank?

Corona-maatregelen: wat betekent dit voor mijn zitting op de rechtbank? Rechtbanken zijn wegens het Corona-virus gesloten. Wat betekent dit voor mijn zitting?

Vrouwen niet per definitie financieel achteruit na scheiding

Vrouwen niet per definitie financieel achteruit na scheiding Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Een dag waarop wordt stilgestaan bij de emancipatie van vrouwen en hun positie in de maatschappij. Het komt nog regelmatig voor dat mannen een hoger salaris hebben. Zij werken vaak fulltime, terwijl vrouwen vaker een parttimebaan combineren met het huishouden en het zorgen voor de kinderen. Dat maakt het voor vrouwen doorgaans lastiger economisch zelfstandig te zijn. Hoe zit dat eigenlijk wanneer je gaat scheiden?

‘Denk aan de grafrechten als u uit elkaar gaat!’

‘Denk aan de grafrechten als u uit elkaar gaat!’ Wie uit elkaar gaat en kinderen heeft, maakt verplicht een ouderschapsplan. Hierin staat hoe de ouders hun ouderschap na de scheiding samen vorm gaan geven. Denk aan wie wat voor de kinderen betaalt en wanneer de kinderen bij welke ouder zijn. Maar soms wordt niet aan de overleden kinderen gedacht. Nicole Pelser kan erover meepraten; als moeder heeft ze niks te zeggen over het graf van haar overleden dochtertje. Ze wil graag andere ouders waarschuwen.

Waarom vFAS-advocaten ook gaan staken

Waarom vFAS-advocaten ook gaan staken De gesubsidieerde rechtshulp staat in Nederland op de tocht, vindt de vereniging van Familie- en erfrecht Advocaten en Scheidingsmediators (vFAS). Ze gaan daarom staken gedurende de eerste twee weken van januari 2020. Ze sluiten zich hiermee aan bij de strafrechtadvocaten, die eerder aankondigden het werk in die periode stil te zullen leggen.

Nieuwe wetgeving voor draagmoederschap en deelgezag

Nieuwe wetgeving voor draagmoederschap en deelgezag Voor draagmoederschap en voor gezinnen met meer dan twee ouders komt binnenkort nieuwe wetgeving. Dat hebben minister Dekker (voor Rechtsbescherming) en minister Van Engelshoven (van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) naar buiten gebracht. Ook moeten kinderen via een zogenaamd draagmoederregister kunnen achterhalen wie hun biologische ouders zijn.

Partneralimentatie definitief van twaalf naar vijf jaar

Partneralimentatie definitief van twaalf naar vijf jaar De Eerste Kamer heeft op 21 mei 2019 het wetsvoorstel aangenomen dat de duur van de partneralimentatie moet verkorten. Volgens deze nieuwe wet duurt partneralimentatie dan nog maximaal vijf jaar, in plaats van de huidige twaalf jaar. De wet gaat op 1 januari 2020 van kracht.

Digitaal huiselijk geweld: een inbreuk op uw privacy

Digitaal huiselijk geweld: een inbreuk op uw privacy Een ex die inlogt met uw DigiD, uw emails leest, via uw mobiel trackt waar u bent: het zijn enkele voorbeelden van digitale stalking oftewel digitaal huiselijk geweld. vFAS advocate en mediator Geeske van Campen vertelt over de immense impact die dat kan hebben op iemands leven én geeft tips.

Verandert scheiden in 2019?

Verandert scheiden in 2019? Een verhoging van de alimentatie, een nieuwe regeling over pensioenverdeling én een verlaging van het aantal jaren dat partneralimentatie moet worden betaald: dit zijn de drie belangrijkste - te verwachten - veranderingen in het komend jaar.

‘Geen kind zorgt er uit zichzelf voor een ouder niet meer te zien’

‘Geen kind zorgt er uit zichzelf voor een ouder niet meer te zien’ Vaders trekken vaak aan het kortste eind bij echtscheidingen, blijkt uit recent onderzoek van het CBS en de UvA. Van alle volwassen kinderen met gescheiden ouders, ziet 20 procent hun vader niet meer. Louis Tavecchio is emeritus hoogleraar pedagogiek aan de UvA met onder meer als specialisatie de vaderrol in de opvoeding. Verder-online.nl sprak met hem over deze vorm van ouderverstoting.

Alimentatie in 2019 wordt 2% hoger

Alimentatie in 2019 wordt 2% hoger Betaalt of ontvangt u partner- of kinderalimentatie? Dan moet u in het nieuwe jaar goed opletten. De bijdrage in het levensonderhoud wordt vanaf 1 januari 2019 namelijk met 2% verhoogd.

Partneralimentatie in 2020 van twaalf naar vijf jaar

Partneralimentatie in 2020 van twaalf naar vijf jaar De Tweede Kamer wil de maximale termijn voor partneralimentatie terugbrengen van twaalf naar vijf jaar. Het huidige wetsvoorstel herziening partneralimentatie ligt er inmiddels al meer dan drie jaar, maar het lijkt er nu toch echt op dat het er definitief doorkomt. De initiatiefwet (van VVD, D’66 en PVDA) krijgt in elk geval steun van GroenLinks, PVV en SP. Daarmee is er dus een meerderheid in de Kamer voor de wijziging.

Onderzoek naar kinderen uit echtscheidingsgolf

Onderzoek naar kinderen uit echtscheidingsgolf Eén op de vijf volwassenen (20%) die als kind een scheiding meemaakten, heeft geen contact meer met de vader. Een veel kleiner aantal heeft na een scheiding geen contact meer met hun moeder: 5%. Dit is een van de uitkomsten van het onderzoek Ouders en Kinderen in Nederland, uitgevoerd door de Universiteit van Amsterdam in samenwerking met het CBS.

Nieuw belastingplan verlaagt aftrek partneralimentatie per 2020

Nieuw belastingplan verlaagt aftrek partneralimentatie per 2020 Prinsjesdag 2018 presenteerde het kabinet haar plannen, waaronder het nieuwe belastingplan. Dit plan heeft onder meer gevolgen voor de aftrek van de partneralimentatie. Houd hier rekening mee bij het opstellen van het echtscheidingsconvenant.

Ruth Olie- Hallmans: vFAS advocaat-mediator van het jaar

Ruth Olie- Hallmans: vFAS advocaat-mediator van het jaar De vFAS Award voor beste advocaat-mediator van 2018 is gewonnen door Ruth Olie-Hallmans. Volgens de jury beschikt zij ‘over zo veel mensenkennis en strategisch inzicht dat mensen in beweging komen.’

vFAS Young Talent van het jaar Mirte van Lingen

vFAS Young Talent van het jaar Mirte van Lingen Familierechtadvocaat Mirte van Lingen won dit jaar de vFAS Award voor Young Talent. Deze nieuwe prijs stimuleert jong talent en draagt het gedachtegoed van vFAS verder uit.

CBS: ‘Drie op de tien vijftienjarigen wonen niet met beide ouders’

CBS: ‘Drie op de tien vijftienjarigen wonen niet met beide ouders’ Drie op de tien vijftienjarigen wonen niet meer samen met beide ouders, in de meeste gevallen komt dit door een scheiding. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek, die op 1 mei werden gepresenteerd. Het aantal kinderen van wie de ouders uit elkaar zijn gegaan, is de laatste tien jaar gestegen.

Verplicht gesprek tussen scheidende ouders en hun kinderen

Verplicht gesprek tussen scheidende ouders en hun kinderen Kinderen moeten bij een scheiding veel meer worden betrokken bij de afspraken die hen aangaan. Rechtbank Overijssel gaat scheidende ouders dwingen om met hun kinderen in gesprek te gaan. Dit ‘bruggesprek’ vermindert naar verwachting de schade voor kinderen.

LBIO: ‘Wij zouden eigenlijk veel minder nodig moeten zijn’

LBIO: ‘Wij zouden eigenlijk veel minder nodig moeten zijn’ Ondanks afspraken in het echtscheidingsconvenant, komt het vaak voor dat alimentatie niet wordt betaald. Om ex-partners aan te sporen alsnog te betalen, kan het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen LBIO worden ingeschakeld. Directeur Leo de Bakker vertelt hoe het werkt.

Familierechtadvocaat Bart Breederveld: ‘Deze nieuwe wet is rechtvaardiger’

Familierechtadvocaat Bart Breederveld: ‘Deze nieuwe wet is rechtvaardiger’ Alles wat u zelf vóór het huwelijk aan vermogen of schulden heeft opgebouwd, blijft van u. Dat is in een notendop waar de wet beperkte gemeenschap van goederen voor staat. Per 1 januari 2018 ging deze nieuwe regelgeving in. Familierechtadvocaat Bart Breederveld geeft een toelichting.

André Rouvoet, voorzitter Platform Scheiden zonder Schade: ‘We moeten af van het toernooimodel’

André Rouvoet, voorzitter Platform Scheiden zonder Schade: ‘We moeten af van het toernooimodel’ Een keur aan organisaties en (ervarings)deskundigen, waaronder vFAS-echtscheidingsadvocaten, nam deel aan het Platform Scheiden zonder Schade. Voorzitter André Rouvoet vertelt over het belang van duurzaam scheiden en zet enkele actiepunten van de rapportage ‘Scheiden…en de kinderen dan?’ op een rij.

Vereniging echtscheidingsadvocaten ondersteunt rapport Rouvoet

Vereniging echtscheidingsadvocaten ondersteunt rapport Rouvoet ‘Duurzaam scheiden, in goed overleg en met oog voor het kind. Dat wil iedereen en het kán ook. Maar een scheiding moet dan wel door een specialist worden begeleid.’ Dat zegt mr. Dianne Kroezen, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS, de vereniging van familie- en erfrechtadvocaten), na het uitkomen van het rapport ‘Scheiden zonder schade’ van voormalig minister André Rouvoet.

Ruim kwart gescheiden ouders kiest voor co-ouderschap

Ruim kwart gescheiden ouders kiest voor co-ouderschap Van de in 2010 gescheiden ouders koos 27 procent voor co-ouderschap. Bij 70 procent van de gescheiden paren gingen de kinderen (voornamelijk) bij de moeder wonen, bij 3 procent werd de vader de hoofdopvoeder. Twee jaar na de scheiding had 80 procent nog steeds een co-ouderschap.

Legal Woman of the Year Janneke Mulder: ‘Mediaton maakt milder’

Legal Woman of the Year Janneke Mulder: ‘Mediaton maakt milder’ Veel ruimte voor emoties, inzicht in elkaars gedrag en toewerken naar wederzijds begrip: echtscheidingsmediator en Legal woman of the year Janneke Mulder heeft een geheel eigen aanpak bij scheidingen.

‘Drijf het geschil bij een echtscheidingszaak niet op de spits’

‘Drijf het geschil bij een echtscheidingszaak niet op de spits’ Mensen die gaan scheiden zijn vooral gebaat bij een echtscheidingsadvocaat die bemiddelt in plaats van de strijd aangaat. Ook rechters kunnen meer doen om een conflict niet uit de hand te laten lopen. Een gesprek met bijzonder hoogleraar advocatuur Diana de Wolff.

‘Voorbereiding op ouderschap voorkomt scheidingen’

‘Voorbereiding op ouderschap voorkomt scheidingen’ Een goede voorbereiding op de rol als vader of moeder kan een huwelijk redden. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat goede voorlichting over ouderschap een relatiebreuk kan voorkomen. Wanneer stellen een kind krijgen, hebben ze namelijk veel vaker conflicten.

‘Regelmatig te weinig aandacht voor kinderen’

‘Regelmatig te weinig aandacht voor kinderen’ Veel ouders maken zich bij een scheiding zorgen om hun kinderen. Dianne Kroezen, voorzitter van de vFAS (Nederlandse Vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators), praat daarover met NU.nl. ‘Ondanks het feit dat veel ouders zich druk maken over het welzijn van de kinderen, is er vaak weinig aandacht voor ze tijdens een scheiding.’

Pensioenverdeling ‘ondergeschoven kindje’ bij gescheiden vrouwen

Pensioenverdeling ‘ondergeschoven kindje’ bij gescheiden vrouwen Vrouwen zetten pensioen bij een scheiding heel vaak niet op de agenda, bleek onlangs uit onderzoek. Hoe komt het dat het pensioen een ondergeschoven kindje is? En vooral: hoe kunnen we dit doorbreken? Een interview met Josine Westerbeek-Huitink, voorzitter van Mijnpensioenoverzicht.nl.

Gemeenten nemen vaker maatregelen om vechtscheidingen te voorkomen

Gemeenten nemen vaker maatregelen om vechtscheidingen te voorkomen Steeds vaker nemen gemeenten maatregelen om problematische scheidingen te voorkomen. Kinderen zijn vaak de dupe en daar moet volgens veel gemeenten verandering in komen. Lange tijd werd dat niet als taak gezien van de overheid, maar het lijkt erop dat dat aan het veranderen is.

vFAS-lid Dianne Kroezen: ‘Kinderen krijgen een steeds belangrijkere rechtspositie’

vFAS-lid Dianne Kroezen: ‘Kinderen krijgen een steeds belangrijkere rechtspositie’ Een jongen van twaalf mag zelf beslissen of hij wel of geen chemokuur ondergaat, zo oordeelde de rechter onlangs. Dat de rechtbank uiteindelijk beslist over een medische behandeling van een jongen van twaalf jaar oud, komt niet vaak voor. ‘Dit is in mijn ogen een unieke zaak’, zegt Dianne Kroezen, advocaat/mediator en lid van de vereniging Familierecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS). ‘Vaak komen ouders er bij een dergelijke medische behandeling uiteindelijk wel samen uit en hoeft de rechter niet ingeschakeld te worden.’

Nieuwe wet: niet meer alles samen delen bij scheiding

Nieuwe wet: niet meer alles samen delen bij scheiding De afspraken rondom het huwelijk zijn veranderd: op 1 januari 2018 is de wet beperkte gemeenschap van goederen ingevoerd. Voorheen was het zo dat wanneer er geen huwelijkse voorwaarden werden gemaakt, automatisch sprake was van een algehele gemeenschap van goederen. Door de nieuwe wet is dit veranderd.

Britse rechter weigert scheiding

Britse rechter weigert scheiding De 65-jarige Tini Owens wilde scheiden van haar 78-jarige man Hugh, maar hij wilde dat niet. Twee rechters die de zaak behandelden, oordeelden dat er nog toekomst zit in het huwelijk en vonden een scheiding niet gewenst.

VU Amsterdam benoemt eerste bijzonder hoogleraar mediation

VU Amsterdam benoemt eerste bijzonder hoogleraar mediation De Vrije Universiteit Amsterdam (VU) heeft Dick Allewijn benoemd als bijzonder hoogleraar Mediation aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid. De VU is daarmee de eerste universiteit van Nederland met zo’n bijzondere leerstoel.

Na scheiding heeft vrouw nog steeds minste inkomen

Na scheiding heeft vrouw nog steeds minste inkomen Een scheiding heeft altijd financiële gevolgen, voor beide ex-partners. Maar voor de vrouw het meeste, bleek uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vrouwen hebben na de scheiding het grootste koopkrachtverlies.

Klokhuis maakt serie en site over scheiden

Klokhuis maakt serie en site over scheiden Klokhuis maakt een speciale serie over scheiden voor kinderen. Niet leuk, wél belangrijk, zeggen de makers van het jeugdprogramma (NTR). Ieder jaar horen in Nederland ongeveer 70.000 kinderen dat hun ouders gaan scheiden. Toch zijn de meeste programma’s gericht op volwassenen. Klokhuis wil dit gevoelige onderwerp meer bespreekbaar maken en komt, naast de serie, ook met een speciale website.

Divorce Challenge afgesloten met meer dan 500 inzendingen

Divorce Challenge afgesloten met meer dan 500 inzendingen Ouders, familieleden, leraren, huisartsen en kinderen: uit alle hoeken kwamen inzendingen voor de Divorce Challenge, die eind vorig jaar van start ging. Het leverde maar liefst 506 bruikbare ideeën op. De vijf beste inzendingen krijgen binnenkort een uitnodiging van minister Van der Steur.

Verplichte opvoedcursus moet zorgen voor afname kindermishandeling

Verplichte opvoedcursus moet zorgen voor afname kindermishandeling Nederlandse ouders moeten een cursus volgen om kindermishandeling te voorkomen. Dat vindt Taskforce Kindermishandeling, een werkgroep onder leiding van Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam.

Advocaatkosten procedure terugvordering alimentatie niet aftrekbaar

Advocaatkosten procedure terugvordering alimentatie niet aftrekbaar De kosten die worden gemaakt om alimentatie of een afkoopsom te krijgen of te behouden, mogen als aftrekpost worden opgevoerd in de aangifte inkomensbelasting. Het gaat om onder meer advocaatkosten, telefoonkosten, portokosten, reiskosten en incassokosten. Advocaatkosten die worden gemaakt om de vermogensrechtelijke afwikkeling te regelen, mogen niet als aftrekpost worden opgevoerd.

Echtscheiding lang niet altijd een complexe (v)echtscheiding

Reactie van de vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators, kortweg 'vFAS', op de uitzending van dinsdag 15 maart over ‘ complexe (v)echtscheidingen'. Het onderzoeksprogramma dat misstanden aan de kaak stelt liet in de uitzending onder meer ervaringsdeskundige kinderen aan het woord.

Mening kind onder 12 jaar van belang bij (v)echtscheiding

Kinderen die jonger zijn dan 12 jaar hebben momenteel geen stem tijdens (v)echtscheidingszaken. Daar moet verandering in komen, vindt D66. De politieke partij is van mening dat de leeftijdsgrens losgelaten moet worden. “Kinderen kunnen heel goed aangeven wat zij willen als hun ouders uit elkaar gaan”, aldus Vera Bergkamp, Kamerlid van D66, tijdens het debat over vechtscheidingen.

Scheidingen te complex voor doe-het-zelf traject

Scheidingen te complex voor doe-het-zelf traject Steeds meer zaken worden online geregeld. Zo ook ‘scheiden’. De overheid heeft een officieel online scheidingsplatform opgericht: Rechtwijzer-uit-elkaar. Want ‘als je online kunt daten, waarom dan ook niet scheiden via diezelfde weg?’ In de Volkskrant van 27 februari komt vFAS-voorzitter Dianne Kroezen aan het woord.

Kinderontvoering wordt niet tegengehouden door erkenning

Kinderontvoering wordt niet tegengehouden door erkenning Het Centrum Internationale Kinderontvoering (IKO) heeft een onderzoek laten uitvoeren naar de informatievoorziening betreffende het gezamenlijk ouderlijk gezag voor ongehuwde ouders. Hieruit bleek dat er onder gemeenten geen eenduidig beleid is. Ook werd duidelijk dat ongehuwde vaders daardoor worden achtergesteld.

Rotterdam eerste stad met APK voor gescheiden ouders

Rotterdam eerste stad met APK voor gescheiden ouders In 2014 gingen ongeveer 20.000 koppels met kinderen uit elkaar. Circa één op de vijf scheidingen loopt uit op een vechtscheiding. Taskforce Kindermishandeling is van mening dat dit een vorm van kindermishandeling is. Kinderen voelen zich namelijk niet veilig thuis, terwijl dit een basisbehoefte zou moeten zijn.

Meerouderschap voorlopig niet mogelijk

Meerouderschap voorlopig niet mogelijk Meer dan ‘gewoon’ twee wettelijke ouders kunnen kinderen in Nederland voorlopig niet hebben. Zo blijkt uit het nieuwe regeerakkoord. Het nieuwe kabinet wil eerst onderzoeken wat de gevolgen zullen zijn van een eventuele wetswijziging naar ‘meerouderschap’.

Wij helpen u graag

Over Martine als advocaat

"Dankzij Martine kreeg ik een stevige, op mijn persoon afgestemde en gefundeerde basis."

Ik ben bij Martine terecht gekomen voor hoognodig advies en...

Lees meer

Over Martine als mediator

"een betere verstandhouding hebben kunnen vinden als ex-partners en co-ouders"

Martine heeft mij en mijn ex-partner bij onze scheiding enorm...

Lees meer

Over Martine als mediator

""ik begrijp inmiddels goed waarom je zei dat het een soort rouwperiode is""

Ik wil je hierbij nog eens bedanken voor alles wat...

Lees meer

Over Martine als advocaat

"professioneel, doortastend, mensgericht met persoonlijke aandacht"

Martine heeft mij en mijn echtscheidingsproces professioneel en doortastend begeleid....

Lees meer

Over Martine als advocaat

"bekwaam, ervaren, en weet van doorpakken. Dat geeft vertrouwen."

Hartelijk dank Martine, Voor al je hulp in dit proces....

Lees meer

Kennismaken?

Wilhelminastraat 7
4818 SB Breda
chinafat@chinafatdevoort.nl
devoort@chinafatdevoort.nl

076 - 523 19 22